Toiletblokken, het toppunt van marketing

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Ik heb veel respect voor marketeers. Hoe zij, via een uitgekiende strategie ons telkens weer weten te verleiden tot het kopen van een product dat nuttig en nodig zou zijn. Neem Red Bull. De halve wereld is verslaafd aan hun energiedrankje. Dat is echt super knap. Want energiedrankjes zijn niet echt nodig. Nou vooruit, wanneer mijn deadline schrikbarend dichtbij komt en ik nog steeds tegen een leeg A4-tje aankijk, wil ik weleens een energiedrankje tot mij nemen. Maar een beetje onzin is dat wel. Je kunt op vele andere, minder verslavende manieren energie opdoen: drink groene thee of koffie. Eet een banaan, noten of boerenkool (echt waar!).

Waar ik het over wil hebben zijn de, in mijn ogen, laat ik bescheiden zijn,  echte onzinproducten. Met kop en schouders steekt daar tussen de Loombandjes, de Fidgetspinners en meer van die tijdelijke troep, het toiletblok uit als de nummer één van succesvolle marketing van een onzinproduct. Want welk plezier beleven wij aan toiletblokken?

Daarvoor moeten we naar de essentie van toiletteren. Die is simpel in al zijn eenvoud. Toch dacht ooit iemand dat er naast toiletpapier hoognodig een ander product aan het toilet toegevoegd moest worden. Dat werd het toiletblok. Een plastic basishouder met daarop geklikt een andere plastic houder die gevuld is met een gekleurde vloeistof waaraan een fris luchtje is toegevoegd. (Althans, bij ons in de pot hangt dat type toiletblok, ze zijn er in vele soorten en maten.) En nu komt het: Het Doet Niks.

Het hangt te hangen en laat regelmatig een kledder water over zich uitstorten. Na enige tijd is die houder daardoor leeg. De vloeistof is met het luchtje en alles wat je kwijt wilde in het riool verdwenen. De lege plastic houder gooi je op de berg met ander plastic afval, een volle klik je in de basishouder en doortrekken maar weer.

Maar natuurlijk zie ik dat helemaal verkeerd, zullen de marketeers zeggen. Een toiletblok zorgt voor een frisse lucht en maakt de pot schoon. Ammehoela! Het stinkt gewoon hoor, als ik gepoept heb. En mijn toilet is na een week vies. Die wil gepoetst worden. Maar nee, zo moet ik dat niet zien zeggen de marketeers. Waarop ze er aan toevoegen dat mijn toilet tussen de bezoeken door ook nog eens lekker fris ruikt. Tussen de bezoeken door? Dan is daar niemand!

Vandaag bracht ik mijn rituele ochtendbezoek aan het toilet. Ik trok door, waste mijn handen en zag dat het toiletblok alweer leeg was. Gebukt verwisselde ik de lege voor een volle, waarmee ik ook een diepe buiging maakte voor de mannen en vrouwen die ons telkens weer een nuttig en nodig product laten kopen dat volstrekt nutteloos en onnodig is.